Van leren naar opschalen: hoe dan?

Opschalen is een woord dat vaak voorbijkomt, maar wat houdt het in? Gespreksleider Suzanne Potjer stelde tijdens deze sessie drie vragen centraal: wat willen we opschalen, hoe werkt het en wie is aan zet?

Betaalbaarheid staat op nummer 1

Suzanne Roos, gebiedsregisseur van de Amsterdamse proeftuin Van der Pek, vertelt dat samenwerken het belangrijkste is, bijvoorbeeld met woningcorporatie Ymere. Roos geeft aan dat betaalbaarheid voor de inwoners vooropstaat. “We hebben duizenden mensen gesproken en dit staat op één. En het wordt alleen maar relevanter.”

Eenvoudige dingen werken beter

De proeftuin Loppersum begon met aandacht voor twee dingen, vertelt Willy Jansen, projectregisseur energietransitie en duurzaamheid bij de gemeente Eemsdelta. Ten eerste het ontwikkelen van een warmtenet en ten tweede kwam er een individuele regeling om woningeneigenaren te verleiden met een subsidie en een renteloze lening. “Een recent inzicht is dat de subsidie beter werkt dan het warmtenet. Het verwezenlijken van het warmtenet duurt al drie jaar. Eenvoudige dingen als een individuele regeling en een demowoning doen het goed.”

Dingen gaan anders dan verwacht, hoe verder?

Jansen geeft aan dat het budget voor de individuele regeling is uitgegeven. “We snappen hoe het werkt en nu stopt het. We hebben ideeën om het te verbeteren, maar waar haal ik het geld vandaan?” Roos vertelt over obstakels om op te schalen: “De warmtewet moet worden aangepast zodat de prijs van een warmtenet wordt losgekoppeld van de gasprijs. VvE’s moeten nu de subsidieregeling voorschieten en we hebben een capaciteitsprobleem.”

Gemeenschappelijk perspectief

Derk Loorbach, directeur van onderzoeksinstituut Drift en hoogleraar sociaal-economische transities, vertelt dat opschalen deels technologisch is, maar ook een sociaal component heeft. “We moeten toe naar een gemeenschappelijk perspectief.” Drift heeft daarover een manifest gemaakt. “Het ligt voor de hand om verbinding te zoeken met andere niches. Dat vraagt om een andere beleidsfocus.” Loorbach geeft ook aan dat de creatieve kracht uit buurten moet worden benut.

Vragenronde

De sessie eindigt met vragen uit de chat en uit het publiek. Zo vraagt een coöperatie aandacht voor het verkrijgen van financiering voor de ontwikkelfase. Een andere deelnemer is benieuwd hoe de wijkaanpak wordt opgeschaald. De vragen leiden tot diverse inzichten. Gespreksleider Potjer concludeert: “Door te experimenteren, drijven dingen naar boven. Sluit je aan bij partijen die al bezig zijn in de buurt. Niet elke coöperatie zit in een fase om risico te nemen en grote overeenkomsten aan te gaan.”

Cookie-instellingen