Mensen maken de transitie – leren over de uitvoering

Er zijn ontzettend veel mensen nodig om de energietransitie in de gebouwde omgeving uit te voeren. Wat is daar precies voor nodig? In deze sessie werd een blik geworpen op de proeftuinen en het hoe en waarom van het leer- en innovatieprogramma ‘Mensen maken de transitie’. 


Helpen versnellen

Het werk dat gedaan moet worden om de klimaatdoelstellingen te halen is omvangrijk. Martha van den Hengel, voorzitter van Mensen maken de transitie, trapt de sessie af: “25 partijen hebben de intentie uitgesproken om hier samen aan te werken.” Mensen maken de transitie helpt de partijen die opleiden en uitvoeren om via proeftuinen ervaring op te doen. “We gaan met elkaar leerervaringen ophalen en kijken waar we kunnen helpen om te versnellen.”

Er zijn veel nieuwe vakkrachten nodig

Tijdens een quiz werd duidelijk dat er in het derde kwartaal van 2020 maar liefst 56.000 openstaande vacatures waren, en dat er op dit moment slechts 483 leerlingen zijn voor de opleiding ‘Monteur Gas Water Warmte’. “Er zijn meerdere knoppen waar we aan kunnen draaien om ervoor te zorgen dat we straks voldoende opgeleide mensen hebben”, geeft Serena Scholte van Mensen maken de transitie aan. Eén onderdeel is dat de route voor zijinstromers eenvoudiger wordt.

Mensen maken de transitie

Lessen uit de praktijk

In een video wordt getoond hoe de lessen uit De Nijverheid in Hengelo worden doorgegeven aan Elderveld-Noord in Arnhem. Het zijn lessen over samenwerking, opleiden in de praktijk en nieuwe technieken. “Het is belangrijk dat we kunnen leren van wat op andere plekken goed blijkt te werken” zegt Jan Oosting, Talentmanager SEECE. “Om te versnellen zie ik dat we meer mensen moeten opleiden, innovaties moeten bouwen en structureel de samenwerking moeten zoeken.”

Hoe krijg je de bewoner mee?

Serena Scholte gaat in gesprek met twee mannen die in de uitvoering aan het werk zijn. Het is belangrijk om de bewoner mee te krijgen, maar deze is niet altijd enthousiast. “Je moet weten wat er speelt in een wijk en wat bewoners belangrijk vinden”, zegt David Emous, manager realisatie bij Tsavo. Er zijn heel veel partijen die over de vloer moeten komen bij de bewoner. “Bij de wijkaanpak is het belangrijk om dit slim te plannen met elkaar”, aldus Eelco de Vink, gebiedsregisseur bij Stedin.

Leren met partners

Emous benoemt dat het belangrijk is om met vaste partners te werken, om samen te kunnen leren. Het is daarbij ook van belang dat er één aanspreekpunt is. “We kijken bijvoorbeeld of een installateur meerdere werkzaamheden kan oppakken zodat er minder mensen over de vloer komen” zegt De Vink.

Stap voor stap

Van den Hengel sluit af: “Ons plan is om de knelpunten te adresseren bij partijen die kunnen helpen met oplossen. En daarnaast willen we succesverhalen delen. Dit doen we stap voor stap en ieder kwartaal vertellen we hoe ver we gekomen zijn.”

Cookie-instellingen