Plenaire afsluiting

Tijdens de afsluiting sprak gastheer Harry Louwenaar met Jos van Dalen, Programmadirecteur Aardgasvrije Wijken. “Ik merk dat er erg veel animo is om aan de slag te gaan”, zei Van Dalen. “Het is niet altijd makkelijk: het is vallen en opstaan. Dat is ook inherent aan zo’n programma.”


Louwenaar constateert dat de virtuele opkomst dit jaar niet onderdeed voor die van de fysieke bijeenkomst van vorig jaar: met bijna 1400 deelnemers noemt hij de dag goedbezocht. “De volle zaal van vorig jaar heb ik wel gemist”, merkt Van Dalen op, “maar de essentie was vandaag goed. Ik heb veel mooie dingen gehoord. We zijn er met zijn allen prima in geslaagd te delen wat we in de afgelopen jaren hebben bereikt en geleerd. Dat is heel waardevol.” Louwenaar brengt in herinnering dat deelnemers daarnaast volop gebruik hebben gemaakt van de ‘Netwerkcarrousel’ om nieuwe contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen in de virtuele wandelgangen.

Jos van Dalen en Harry Louwenaar

Tegenslagen horen erbij

In de dagen voor het congres kwamen aardgasvrije wijken in negatieve zin in het nieuws: de ‘business case’ zou ongunstig zijn, en de transitie voor bewoners onbetaalbaar. “Het is goed om naar de bredere context te kijken”, benadrukt Van Dalen. “We komen er niet onderuit: we moeten toewerken naar een duurzame gebouwde omgeving. Dat vraag erom dat we de uitdagingen in samenhang aanpakken. Wij zijn die uitdaging aangegaan door aardgasvrije wijken te realiseren, maar we zijn nog altijd aan het leren. Tegenslagen horen daarbij.”

Geen dogmatiek

Louwenaar vraagt hoe Van Dalen met tegenslagen omgaat. “Je moet je niet laten ontmoedigen”, luidt het antwoord, “maar goed kijken naar wat je kunt leren, want je kunt doen met die knelpunten. We moeten positieve berichten wat beter voor het voetlicht brengen. En we moeten niet vervallen in dogmatiek. Er zijn meerdere wegen naar ons doel; wij proberen nu dingen uit, en we leren ervan als het niet goed gaat.”

Regie

Ervaringen delen en elkaar oppeppen

Als antwoord op de vraag welke aspecten van het congres Van Dalen vooral waardevol vond, kan hij moeilijk kiezen. “Ik vond de inhoudelijke themasessies heel waardevol, maar ook het gesprek tussen de wethouders tijdens het plenaire gedeelte”, zegt hij ten slotte. “Zij hebben ons waardevolle inzichten gegeven vanuit de praktijk.” En dan waren er natuurlijk de Netwerkcarrousel en de chatfuncties, waardoor de mensen thuis actief konden meepraten en nieuwe contacten konden leggen. “Ook dat is cruciaal. Dat moeten we elk jaar blijven doen. Ervaringen delen en elkaar oppeppen.”

Cookie-instellingen