2.2 De bewoner centraal

Jaap Drooglever van Binnelandse Zaken trapte de parallelsessie af met een korte uitleg over de handreiking participatie, die aan het einde van de sessie zou worden gelanceerd. “Participatie is niet nieuw, maar bij het aardgasvrij maken van wijken komen we achter de voordeuren; dat is nog niet eerder gebeurd.” Drooglever legde uit dat de 27 proeftuinen in het afgelopen jaar veel informatie hebben opgeleverd, en dat die is verwerkt in de handreiking. “We weten steeds beter welke aanpak bij welke wijk past.” Volgens hem zijn participatie en communicatie ambachten, die je gestructureerd moet uitvoeren. “Dat ondersteunen we met deze handreiking.”  

Benieuwd naar de presentatie? Je vindt ze op deze pagina per deel- en parallelsessie.

Bekijk de presentatie

 

 

Voorbeeldwoning doet wonderen 

Wanka Lelieveld, inwoner van Wageningen, vertelde hoe buurtbewoners de handen ineensloegen voor een aardgasvrije wijk. “Het riool moest vervangen worden, een mooie aanleiding om na te denken over een andere manier van verwarmen.” De woningcorporatie stelde een woning beschikbaar om te fungeren als voorbeeldwoning en vergaderruimte voor de bewoners. Een belangrijk initiatief, zei Lelieveld. “In kleine groepen kun je goed met elkaar praten. En mensen voelen zich snel op hun gemak als ze bij hun eigen buren zitten; ze durven kritisch te zijn.” Volgens hem zijn er veel misverstanden over aardgasvrije woningen. “Die kun je ontkrachten door een voorbeeldwoning te laten zien.”  

 

Maatwerk 

Aan de hand van diverse stellingen ontpopte zich op het podium een discussie tussen professionals, over de beste manier om bewoners te betrekken bij aardgasvrije wijken. Roozbeth Nikdel van de gemeente Eindhoven en Cinar Kutlu van de gemeente Amsterdam maakten duidelijk dat er niet één manier is om de band met bewoners aan te halen. Het gaat vooral om maatwerk. In Amsterdam zijn goede ervaringen opgedaan met het gebruik van social media; Eindhoven gebruikt deze communicatiemiddelen veel minder. Amsterdam heeft bewonersprofielen opgesteld om de communicatie op af te stemmen; Eindhoven kiest liever voor het persoonlijke gesprek. Over het moment waarop gemeenten de bewoners bij het onderwerp ‘aardgasvrij’ moeten betrekken, zegt Kutlu: “Doe dat voordat je plan helemaal rond is. Durf te experimenteren. Het is niet erg als je niet alle antwoorden hebt; dan hebben bewoners nog invloed op het beleid.” Nikdel voert liever campagne als de aanpak bekend is. En dan heeft het zijn voorkeur om kleine groepen bewoners te benaderen, “doelgericht en efficiënt.”  

 

Ervaringen van bewoners 

Twee bewoners uit proeftuinen deelden hun ervaringen met de zaal: Susanne Leeseman uit Purmerend en Foppe Albada uit Garyp. Beiden zijn heel tevreden met de aanpassingen in hun woning. Leeseman’s huis is aangesloten op het warmtenet. “Je ziet geen verschil, ik heb nog steeds dezelfde leidingen en radiatoren. Wel heb ik nu een inductiekookplaat. En die bevalt prima.” Bij Albada was de verandering ingrijpender, door de aanleg van een warmtepomp. “Het was een totale renovatie, want we kregen overal vloerverwarming. Maar ik zou het zo weer doen.” Albada maakte vooraf een verbeterplan met de lokale energiecoöperatie, Leeseman werd “volledig ontzorgd” door een projectgroep van de gemeente. Haar tip aan de aanwezigen is dan ook: “Geef bewoners persoonlijke aandacht, luister naar ze.” Albada heeft als tip: “Stel huizen open, laat zien wat aardgasvrij in de praktijk betekent.”  

 

 

 

 

Handreiking participatie  

Met een ferme druk op een rode knop lanceerde programmadirecteur Jos van Dalen de handreiking participatie. Deze digitale gids voor professionals is gebaseerd op de ervaringen in de proeftuinen aardgasvrije wijken, op inzichten uit andere gemeenten en op wetenschappelijk onderzoek. “Alles wat we in het eerste jaar met de proeftuinen hebben geleerd, zit in de handreiking”, zei een trotse Van Dalen. “Samenwerking met bewoners is cruciaal bij het aardgasvrij maken van wijken. We zijn aan het ontdekken hoe we dat het beste kunnen doen.” Van Dalen benadrukte dat de handreiking voortdurend wordt aangevuld en verbeterd. “Laat ons weten wat je ervan vindt”, zei hij tegen de aanwezigen in de zaal. “Het moet een instrument worden van iedereen; het is nooit echt af.”  

 
Cookie-instellingen