Met kleine maatregelen naar een lagere energierekening

De afgelopen jaren konden gemeenten huiseigenaren en huurders ondersteunen bij energiebesparing met verschillende regelingen van het Rijk. In de Community of Practice delen ze hun ervaringen. Energiearmoede krijgt daar steeds meer aandacht.

Belangrijker dan ooit

Gespreksleider Eveline Molier van het ministerie van Binnenlandse Zaken verwijst naar de hoge energieprijzen: “Met kleine maatregelen naar een lagere energierekening is nu belangrijker dan ooit.” Ze licht de verschillende regelingen toe die gemeenten kunnen gebruiken. “Dit jaar is de Specifieke Uitkering Aanpak Energiearmoede erbij gekomen. Daarmee zetten gemeenten zich nu ook in op het bestrijden van energiearmoede.”

Laagdrempelig besparen

Rutger Bianchi van Berenschot begeleidt de Community of Practice. Hij ziet dat kleine maatregelen als tochtstrips en LED-lampen impact hebben: “Bewoners kunnen met kleine maatregelen vaak zo’n 5% besparen op de energiekosten, dat zet zoden aan de dijk. Ze kunnen dit soort maatregelen ook makkelijk toepassen: er zijn geen offertes en installateurs voor nodig. Een maatregel als tochtstrips geeft ook meer comfort. En als de tocht weg is, kun je de verwarming vaak een graadje lager zetten.”

Van deur tot deur

Arjan Hermanidas is projectleider bij JouwBespaarCoach in Oost-Groningen. Energiearmoede komt daar veel voor, de inkomens zijn laag. In de pilot Musselkanaal gingen bespaarcoaches van deur tot deur met een gratis tasje besparende maatregelen. Meer dan 7000 tasjes kwamen zo in huishoudens terecht. Ook organiseerden ze avonden over subsidies en hielpen ze met de aanvraag van 250 offertes voor collectieve acties.

De kwetsbaarste doelgroepen zijn moeilijk te bereiken. Hermanidas: “Veel mensen in deze groep zijn laaggeletterd en dat stelt speciale eisen aan de communicatie. En als je vooral bezig bent met hoe je de boodschappen kan betalen, heb je voor verduurzaming weinig aandacht.” Het doel voor komend jaar is dat een speciale bespaarcoach deze groep gaat helpen.

Maak het positief

In de gemeente Gooise Meren haalt Energiecorporatie Wattnu alles uit de kast om sociale minima te bereiken. Coördinator Isabella van Horssen liet basisscholen duurzame ontwerpen maken voor de eigen wijk, organiseerde een expositie voor de ouders en gaf de kinderen het diploma Basisenergiecoach junior. Met de actie Zet’um op 60 stimuleerde ze mensen om de cv-ketel minder warm te stoken. Bewoners konden ook een Warmteportret van hun huis laten maken.

Van Horssen heeft verschillende tips om de groep met energiearmoede te bereiken: “Maak gebruik van organisaties die al achter de voordeur komen, zoals Humanitas, kerken en de schuldhulpverlening. En maak het gesprek positief en licht: vermijd woorden als armoede en coach (die roepen schaamte op), heb het over besparen en een buddy.

Bij het woord duurzaamheid denken mensen aan duur, dat schrikt af. Focus op besparen.
Isabella van Horssen

Cookie-instellingen