De toegevoegde waarde van utiliteitsgebouwen in aardgasvrije wijken

Winkels, kappers, restaurants, ziekenhuizen, evenementenlocaties en andere zogenoemde utiliteitsgebouwen krijgen nog niet veel aandacht in het Programma Aardgasvrije Wijken. Toch is daar veel winst te behalen: ongeveer een derde tot de helft van de CO2-uitstoot komt van commerciële utiliteitsgebouwen. De gemeente Utrecht heeft in pilotprojecten ervaring opgedaan.

Persoonlijke benadering

Inge van Diest werkt in de gemeente Utrecht aan de verduurzaming van zakelijk vastgoed. Voor de pilot Overvecht-Noord organiseerde ze een bijeenkomst voor bedrijven. “Er kwam maar één ondernemer. Daarom zijn we langs de deuren gegaan en die persoonlijke benadering werkt.” Een aansluiting op stadsverwarming bleek voor veel kleine bedrijven te duur. “Individueel all electric ligt hier meer voor de hand”, concludeert Van Diest.

Geen papieren informatie

Lara Simons van Bureau Brick hielp de gemeente Utrecht bij de communicatie met ondernemers in Overvecht-Noord. Simons stapte bij de verschillende ondernemers binnen en ging in gesprek: “We vroegen: ‘weet u dat deze wijk van het gas afgaat? Mogen we u vragen stellen over hoe u dat wil doen?’. We ontdekten dat ondernemers papieren informatie niet lezen. Ze weten wel wat er in de wijk speelt, via klanten en het onderlinge contact.”

 

Samen meer winst

In het Utrecht Science Park is al veel winst geboekt met warmte-koudeopslag. Van Diest: “We vroegen ons af of met een collectieve aanpak nog meer winst te behalen is. Het ziekenhuis blijkt warmte over te hebben, terwijl studentenhuisvesting en de universiteitsgebouwen warmte nodig hebben. Een samenhangende aanpak biedt dus inderdaad mogelijkheden. De partijen onderzoeken dat nu en willen straks samen aanbesteden.”

Stap voor stap

Eelco van IJken helpt ondernemers om hun klimaatimpact te verminderen via de non-profitorganisatie Klimaatgerust. Zijn ervaring is dat ondernemers actie-gedreven zijn. “Ondernemers willen weten of investeren in aardgasvrije oplossingen een goede beslissing is en wat het kost, en vervolgens besluiten ze of ze het wel of niet doen. Wij laten zien dat ze ook met kleine stappen kunnen werken en dat ze zelf kunnen kiezen wanneer ze een nieuwe stap zetten. Dat sluit aan bij hun ondernemerschap.”

Leerkring utiliteit

Omdat ondernemers om een andere aanpak vragen dan bewoners, heeft een aantal gemeenten de ‘Leerkring utiliteit in aardgasvrije wijken’ opgericht. Martijn Kramer van Platform 31 begeleidt de leerkring. “We helpen gemeenten met het bereiken van ondernemers. We ontwikkelden bijvoorbeeld infographics voor ondernemers en een toolkit om te communiceren met ondernemers.” Gemeenten die willen meedoen met de leerkring, kunnen zich aanmelden op Platform31.nl.

Cookie-instellingen