Hoe bieden we woningeigenaren een handelingsperspectief?

Woningeigenaren een handelingsperspectief bieden, hoe doe je dat? Jurgen de Jong, werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, gaf een presentatie over de contingentenaanpak. Vanuit drie verschillende sectoren werd hierop gereflecteerd.

Wat is de contingentenaanpak?

De energietransitie in de gebouwde omgeving gaat te langzaam. Met de contingentenaanpak pas je een duurzame oplossing toe op groepen van gebouwen met vergelijkbare kenmerken. Dat leidt tot een efficiënte uitvoering van renovaties voor verduurzaming. “We zien de aanpak als een sturingsmechanisme in een verduurzamingsmarkt waarin vraag en aanbod elkaar steeds beter kunnen vinden. Een ecosysteem zou je kunnen zeggen”, aldus De Jong.

Versnelling

Versnelling is pas echt mogelijk als steeds meer particulieren kiezen voor verduurzaming, stelt De Jong. Het juiste aanbod moet sneller gekoppeld worden aan de specifieke vraag en situatie. “Per woning moeten we weten wat het eindbeeld is en welke maatregelen nodig zijn. De resultaten moet je digitaliseren en standaardiseren. Dat geeft handelingsperspectief voor de eigenaar en met die data kan je als gemeente of marktpartij contingenten maken.” 

Maatregelenpakketten voor specifieke doelgroepen

Lieven Andringa, oprichter en algemeen directeur van Winst uit je woning, reageert als eerste op de presentatie van De Jong. In samenwerking met de gemeente stelt hij maatregelenpakketten samen voor specifieke doelgroepen. Bewoners ontvangen een brief van de gemeente waarin duidelijk staat wat een bepaalde verduurzaming kost en wat die oplevert. De ervaring leert dat zo’n specifiek aanbod, gecommuniceerd vanuit de gemeente, goed werkt. Joep Poot, projectleider energietransitie, geeft vanuit de gemeente Leeuwarden een reactie op De Jong. “Dat gemeenten het wiel niet opnieuw hoeven uitvinden vind ik heel sterk aan de contingentenaanpak.”

Lening voor verduurzamen

Fiona Hamberg, accountmanager bij het Nationaal Warmtefonds, geeft haar reflectie op de presentatie. De versnelling van de energietransitie kost geld. Dat geld is beschikbaar gemaakt in een Warmtefonds dankzij de Rijksoverheid in samenwerking met verschillende banken. Er zit 1,2 miljard euro in de pot. “We bieden een ‘energiebespaarlening’ aan voor eigenaar-bewoners en voor verenigingen van eigenaren. Daarmee kunnen eigenaar-bewoners het huis aardgasvrij maken en isoleren.”

Schouders eronder

In het laatste deel van de sessie kunnen (online) deelnemers vragen stellen aan alle sprekers. Guus Mulder, programmamanager energierenovaties bij TKI Urban Energy en gespreksleider van de sessie, sluit af met de oproep allemaal de schouders eronder te zetten. “We moeten de komende maanden met elkaar in gesprek over hoe de wijkaanpak en de contingentenaanpak elkaar kunnen versterken.”

Cookie-instellingen