Stappenplan uitvoeringsplan

Waarom een uitvoeringsplan?

Het uitvoeringsplan is een concretisering van de transitievisie warmte. In het uitvoeringsplan beschrijf je hoe je als gemeente de wijkgerichte aanpak in een specifieke wijk of buurt wilt uitvoeren. Het beschrijft de technische oplossing voor één of meerdere buurten of wijken en de stappen die door diverse partijen gezet moeten worden om het gekozen alternatief voor aardgas te realiseren.

Het uitvoeringsplan gaat in op de vraag op welk duurzaam warmtealternatief deze buurten of wijken overgaan, per wanneer, en welke maatregelen nodig zijn om tot de gewenste situatie te komen. Ook het planmatig isoleren van woningen en andere gebouwen kan een onderdeel zijn van een uitvoeringsplan. Lees voor meer informatie over het uitvoeringsplan:Wat is een uitvoeringsplan’.

 

 

Na de vaststelling van het uitvoeringsplan vindt de daadwerkelijke uitvoering plaats. In een aantal gevallen kan het nodig zijn om dan nog een detailplanning te maken ten behoeve van de uitvoeringsfase. Dit valt buiten de afbakening van dit stappenplan. Het is echter wel belangrijk om bij het komen tot een uitvoeringsplan al zo concreet mogelijke afspraken te maken met de verschillende betrokken partijen om in de uitvoering niet in de knel te komen. Denk bij de uitvoering en detailplanning bijvoorbeeld aan het afsluiten van contracten met uitvoerders, en het doen van een individueel aanbod aan bewoners en overige gebouweigenaren door een warmtebedrijf of warmtecoöperatie. Denk ook vast na over wie welke rol en verantwoordelijkheden op zich neemt tijdens de uitvoering. De rol die de gemeente zal spelen in de uitvoeringsfase verschilt per gemeente en per wijk of buurt.

In het stappenplan onderscheiden we vier stappen om tot een uitvoeringsplan te komen. Voor je aan deze stappen begint, raden we een quickscan aan.

 

Stap 1: Verkenning

De eerste stap bestaat uit een analyse van de bestuurlijke, financiële en technische kaders en de fysieke en sociale kenmerken van de buurt of wijk. Het vormt de onderbouwing voor een bestuurlijke opdracht om een uitvoeringsplan op te stellen voor een buurt of wijk en brengt de kansen en belemmeringen in beeld. Tevens levert de wijkanalyse een verkenning van de relevante stakeholders op. De wijkanalyse is mogelijke deels al uitgevoerd in het kader van de TVW. Om erachter te komen welke relevante kennis over de wijk er al is, kun je de quickscan doorlopen. Daarna weet je welke informatie je nog moet verzamelen ten behoeve van het uitvoeringsplan.

Stap 2: Projectplan

Op basis van de wijkanalyse kan een projectplan, startnotitie of principenota worden opgesteld. Hierin leg je het proces vast om tot een uitvoeringsplan te komen. Ook beschrijf je de interne en externe organisatie en benoem je met welke stakeholders en partners samengewerkt wordt.

Stap 3: Opstellen uitvoeringsplan

Vervolgens ga je gezamenlijk met verschillende stakeholders aan de slag om tot een gedragen uitvoeringsplan te komen. Het opstellen van een uitvoeringsplan vraagt om keuzes langs verschillende sporen: bestuurlijk, juridisch, ruimtelijk, communicatief, technisch, financieel. De uitkomst van deze fase is een gedragen definitief technisch ontwerp en businesscase.

Stap 4: Vaststellen uitvoeringsplan

De laatste stap is het vaststellen van het uitvoeringsplan. Het is belangrijk dat het uitvoeringsplan ook gedragen wordt door relevante stakeholders en dat zij de gemaakte afspraken ook formaliseren binnen hun eigen organisaties.

Participatie

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat het uitvoeringsplan wordt opgesteld in samenspraak met betrokken stakeholders. Gedurende alle fases vindt dus participatie plaats. Voor handvatten voor het inrichten van een participatieproces is de participatieroute opgesteld.Klik hier om naar de introductiepagina van de participatieroute te gaan.

 

Cookie-instellingen