Essay Jan Rotmans: Een Transitie Aanpak voor Aardgasvrije Wijken

November 30, 2019
8527 keer bekeken

Het Programma Aardgasvrije Wijken vraagt elke maand aan een Nederlandse professor om vanuit zijn of haar expertise te reflecteren op onze gedeelde opgave. Deze keer: Jan Rotmans.

Hoe werken transities?

Energietransitie bestaat uit twee woorden: energie en transitie. Bijna altijd gaat het over het eerste, energie, en wordt het een technische discussie, maar zelden gaat het over het tweede, transitie, een fundamentele omslag in denken, handelen en organiseren.

Een transitie is dus geen gewone verandering, maar een bijzondere, een fundamentele, onomkeerbare verandering. Transformeren is vergelijkbaar met springen in het diepe, en dat vraagt moed en lef.

10 transitiespelregels

In zijn essay beschrijft Jan Rotmans hoe we deze integrale aanpak kunnen vertalen naar de praktijk, op zowel landelijk, regionaal en lokaal niveau. Dat doet hij aan de hand van tien spelregels om de transitie naar aardgasvrije wijken in goede banen te leiden.

Het is nadrukkelijk geen blauwdruk of recept, wel wegwijzers voor de transitie. Het uitgangspunt is een selectief participatiemodel.

Lees het essay van Jan Rotmans


Essay gemist?

Elke maand publiceert deze website een essay van een Nederlandse wetenschapper die vanuit zijn of haar expertise te reflecteert op de aardgasvrije opgave. Wil je geen essay missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.'

Dirk Brounen: Energie in ons huishoudboekje

Arwin van Buuren en Jurian Edelenbos: Aardgasvrij in de participatie-maatschappij

Anke van Hal: De derde succesfactor

Maarten Hajer: Aardgasvrij avant-la-lettre. Leren van het Zweedse Malmö

Co Verdaas: Laten we de krachten bundelen en samen aan de slag gaan

Images

Twitter

Cookie settings