Werkbezoek koning en minister aan aardgasvrije voorbeeldwoning Overvecht

25-11-2022
1734 keer bekeken

Zijne Majesteit de Koning bracht samen met minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, op donderdag 24 november een werkbezoek aan de Utrechtse wijk Overvecht. Het werkbezoek was gericht op de buurtaanpak aardgasvrij in Overvecht.

de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (Energie) leidde koning Willem-Alexander en minister De Jonge rond. Het bezoek begon in Overvecht-Noord waar een woning is omgebouwd tot een aardgasvrije voorbeeldwoning met een volledig elektrische warmtevoorziening.

De koning bezocht deze voorbeeldwoning eerder in 2018. Inmiddels is de woning volledig ingericht en zijn er voorbeelden te zien van hoe apparaten zoals een warmtepomp en inductiekookplaat werken en welke isolatiemogelijkheden er zijn. In de voorbeeldwoning werd een toelichting gegeven op de besparingsaanpak en de gebiedsaanpak van Overvecht.

Duurzame hoogbouwflats

De koning, minister en wethouder gingen na het bezoek aan de voorbeeldwoning naar het consortium Inside-Out. Het consortium bestaande uit woningcorporatie, Bo-EX, samen met installatiebedrijven en Universiteit Utrecht ontwikkelde een systeem om hoogbouwflats vanaf de buitenzijde energieleverend te maken. Daarvoor zet het consortium zonnepanelen en warmtepompen langs de gevel in. Een bewoner van een door de corporatie geïsoleerde woning, gaf een toelichting op haar wooncomfort en energierekening na de verbouwing.

Elektrisch koken

In een rondetafelgesprek gaven vervolgens een woonconsulent en drie bewoners uitleg over het project elektrisch koken in Overvecht-Noord. Hier worden 355 woningen aardgasvrij door van kookgas over te stappen op elektrisch koken. He gezelschap sloot het bezoek af met een gesprek met bewoners en (maatschappelijke) organisaties over de impact van de gestegen energieprijzen op de energietransitie en de betaalbaarheid van de energierekening.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen