Nieuw: Gemeentereis Aardgasvrij!

06-07-2022
2400 keer bekeken

Het aardgasvrij maken van een wijk of buurt is een hele reis. Welke stappen moet je daarbij nemen? Wat zijn de bijbehorende acties? Wat mag je zeker niet vergeten? Dit en meer is nu op een rij gezet in de Gemeentereis Aardgasvrij. Maak er vooral gebruik van!

Zelf route kiezen

De weg naar aardgasvrij is niet één en dezelfde route voor iedere gemeente. Integendeel. Iedere gemeente kiest zelf de route die het beste past bij de lokale situatie. Wel kan het helpen om inzicht te hebben in de paden die al bekend zijn en de zaken die daarbij komen kijken. Dat inzicht geeft de Gemeentereis Aardgasvrij. Hij staat vanaf nu online op de website van het PAW.

Volop inspiratie

De Gemeentereis Aardgasvrij is onderverdeeld in vier fasen: verkennen, voorbereiden, uitvoeren & monitoren en nazorg. Per fase worden de processtappen en acties beschreven die je kunt inzetten, vanaf de planvorming tot het moment dat een wijk van het aardgas af gaat. Op die manier draagt de Gemeentereis eraan bij dat je belangrijke stappen en acties niet vergeet. Daarbij kun je steeds doorklikken naar pagina’s waar de informatie verder wordt uitgediept. Verder hebben alle formele stukken die gemeenten in het proces naar aardgasvrij moeten opstellen én de ondersteunde producten die wij daarvoor hebben ontwikkeld de juiste plek gekregen in de Gemeentereis. Bij dit alles is rekening gehouden met de nieuwe Omgevingswet, zodat je daar optimaal op kunt voorsorteren. Al met al biedt de Gemeentereis volop inspiratie.

Relatief korte termijn

De Gemeentereis Aardgasvrij is bedoeld voor (ambtenaren van) gemeenten die op relatief korte termijn – vóór 2030 – een wijk aardgasvrij willen maken én daarin een actieve regierol willen spelen. De reis is samengesteld op basis van ervaringen van (proeftuin)gemeenten, in samenwerking met projectleiders van het Kennis- en leerprogramma van het PAW. Alle processtappen en acties die op dit moment bekend zijn, staan erin. Over de eerste stappen weten we al veel, over andere minder. Er komen ongetwijfeld nieuwe processtappen en acties aan het licht, wanneer meer gemeenten meer ervaring opdoen. Ofwel: nieuwe paden die je, in een bepaalde situatie, handiger of sneller richting aardgasvrij brengen. Die voegen we dan toe. 

Twee oproepen

Daarom bij deze twee oproepen: maak vooral gebruik van de kennis en informatie in de Gemeentereis. En heb je ideeën voor een nieuwe stap of actie? Of heb je al ervaring met de latere stappen in het proces? Deel die dan met ons. Jouw bijdrage helpt andere gemeenten verder. Stuur je ervaring of tip naar klp@vng.nl en vermeld bij het onderwerp 'Tip Gemeentereis Aardgasvrij'. Gaandeweg maken we de reis dan compleet tot aan de eindbestemming: aardgasvrije wijken.

Naar de Gemeentereis Aardgasvrij

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen