Nieuwe leerkring: Samenwerking gemeente en bewonersinitiatieven. Doe mee!

07-10-2021
4977 keer bekeken

Voor veel gemeenten is het zoeken hoe bewonersinitiatieven rond aardgasvrij zich verhouden tot hun eigen regierol. Herken je dit? Doe dan mee aan de nieuwe leerkring Samenwerking gemeente en bewonersinitiatieven. En ontdek samen wat (niet) werkt. De startbijeenkomst is half november.

Vergevorderde samenwerking

Werk je in jouw gemeente al samen met bewonersinitiatieven aan aardgasvrij? Deze leerkring is speciaal voor jou bedoeld! 

Zoektocht

Bewonersinitiatieven spelen op veel plaatsen een belangrijke rol bij het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Er gaan ook steeds meer bewonersinitiatieven aan de slag. Voor een gemeente is het vaak zoeken hoe ze samen met deze initiatieven invulling kan geven aan de warmtetransitie in de wijk. De gemeente heeft, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord, de regierol in de warmtetransitie. Een bewonersinitiatief kan zorgen voor enthousiasme en draagvlak. Tegelijkertijd heeft zo'n initiatief ook een eigen visie op de wijk. Hoe verhoudt zich dit tot elkaar? Wat zijn belangrijke drempels en succesfactoren bij het samenwerken met een initiatief in een wijk? En hoe kunnen we kennis hierover inzetten om aardgasvrij te versnellen?

Dat gaan we uitvinden in de leerkring 'Samenwerking gemeente en bewonersinitiatieven voor aardgasvrije wijken', die het Programma Aardgasvrije Wijken organiseert voor gemeenten waar al vergevorderde samenwerking bestaat met bewonersinitiatieven voor aardgasvrij. 

Vraagstukken

De leerkring bestaat uit 4 bijeenkomsten, waarbij we telkens een relevant thema uitdiepen. Denk aan het vertrouwen tussen de gemeente en een initiatief; het verbreden van de bewonersbasis voor het vergroten van het draagvlak; het formaliseren van de samenwerking of wat dit vraagt van de gemeente en het bewonersinitiatief.

De specifieke vraagstukken van elke bijeenkomst stellen we gezamenlijk vast tijdens de fysieke startbijeenkomst half november. De exacte datum wordt zo snel mogelijk geprikt. 

Leren van elkaar

In een leerkring wisselen gemeenten hun kennis en ervaringen uit. Deelnemers leren zo van elkaar. Wij leggen de gezamenlijke inzichten visueel vast, zodat we die na de vierde bijeenkomst breed kunnen delen met alle gemeenten.

Interesse? Laat het weten! 

Heb je interesse in deze leerkring? Laat het weten. Na ontvangst van je formulier nemen we contact op voor een kennismakings- en intakegesprek.

Ik heb interesse 

Voor vragen kan je terecht bij Anna Ankoné, via 06-44642230 / anna.ankone@vng.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen