Essay Anke van Hal: De derde succesfactor

19-09-2019
1102 keer bekeken

Op dit platform delen we nieuwsberichten in het kader van aardgasvrije wijken. Is er vanuit jouw gemeente, regio of provincie interessant nieuws? Deel het, zodat wij het op deze nieuwspagina kunnen plaatsen.

Ik wil nieuws delen


 

Het Programma Aardgasvrije Wijken vraagt elke maand aan een Nederlandse professor om vanuit zijn of haar expertise te reflecteren op onze gedeelde opgave: leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald. De derde professor in de serie is Anke van Hal.

Fusie van Belangen

In haar essay gaat Anke van Hal dieper in op de mogelijkheden om het enthousiasme bij bewoners voor het treffen van energiemaatregelen in hun woning te vergroten. Ze presenteert een oplossingsstrategie - de zogeheten Fusie van Belangenstrategie - die leidend is bij wat we de ‘derde succesfactor’ noemen.

Menselijke emoties en gedrag

Het verleden heeft ons namelijk op overtuigende wijze laten inzien dat we er met goede technische oplossingen (1) en betaalbaarheid (2) niet komen. Er is meer nodig en dat ‘meer’ heeft te maken met menselijke emoties en gedrag: ‘de derde succesfactor’.

Het laatste deel van dit essay gaat dieper in op de betekenis van ‘de derde succesfactor’ voor wijken die zich kenmerken door een grote diversiteit aan uiteenlopende uitdagingen.

Lees het essay, dat Van Hal schreef in samenwerking met Matthijs Uyterlinde, senior onderzoeker bij Platform31, en organisatie- en veranderkundige Maurice Coen.

Praktijkverhaal over de grens

Lees ook het praktijkverhaal Het Tower renewal project in Toronto, Canada

Essay gemist?

Elke maand verschijnt in de nieuwsbrief Aardgasvrije Wijken een essay van een Nederlandse wetenschapper die vanuit zijn of haar expertise te reflecteert op de aardgasvrije opgave. Wil je dit niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Co Verdaas: “Laten we de krachten bundelen en samen aan de slag gaan"

Maarten Hajer: "Aardgasvrij avant-la-lettre- Leren van het Zweedse Malmö"

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Bestand